edycja 2002

II Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” odbył się 20 stycznia 2002 r. w restauracji Braci Zielińskich w łódzkim hotelu „Centrum”.

Do zawodów stanęło 12 drużyn 2 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch dań włoskich na podstawie makaronów, zup i dań głównych.

Drużyny:

  • Marcin Danel i Iwona Glińska (Hotel Park we Wrocławiu, Best Eastern Plaza Hotels w Warszawie)
  • Adam Przybysz i Andrzej Orszanowski (restauracja Chianti w Warszawie)
  • Piotr Rusiecki i Grzegorz Cielecki (hotel Gem i hotel Bielany we Wrocławiu)
  • Krzysztof Jaśko i Marek Bik (restauracja Wierzynek w Krakowie)
  • Rafał Targosz i Damian Kalisz (restauracja Copernicus w Krakowie)
  • Katarzyna Kuryłek i Marcin Szczepański (hotel Sheraton w Warszawie)
  • Dariusz Zaborowski i Michał Kotecki (Stena Line)
  • Zbigniew Koźlik i Paweł Kulon (Hotel Park we Wrocławiu, Best Eastern Plaza Hotels w Warszawie)
  • Grzegorz Rychłowski i Jerzy Dworzyński(restauracja Królewska w Topoli k. Łęczycy)
  • Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra (Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie, Zespół Pałacowo-Parkowy w Krasiczynie)
  • Wojciech Kaprański i Michał Maliszewski (restauracja Auberge du Kaprański w Łodzi)
  • Przemysław Wieloch i Paweł Bińkowski (hotel Odyseja w Rzgowie k. Łodzi)

Każdą z ekip oceniało 2-osobowe jury techniczne – Jerzy Pasikowski i Waldemar Hołówka, oraz 7-osobowe jury degustacyjne w składzie: Marek Widomski (przewodniczący), Kurt Scheller, Massimo Poloni (Barilla), Michele Faila (Tricaffe), Michalina Pawelec (Mangia Pizza Makaroni), Renata Błażejczyk (Renic) i Antonio L’Amico (Renic).

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce – Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra, 221 pkt. Prezentowane dania: spaghetti alla trapanase, Cimaripiena.

II miejsce – Adam Przybysz i Maciej Orszanowski, 199 pkt. Prezentowane dania: Farfale con sogliola e cykoria, Filetto al gorgonzola.

III miejsce – Wojciech Kaprański i Michał Maliszewski, 164 pkt. Prezentowane dania: Makaron penne faszerowany szpinakiem i serem riccota, Polędwiczki cielęce faszerowane z polentą z serem gorgonzola.

Zwycięzcy 3 pierwszych miejsc dostali złote, srebrne i brązowe medale i wiele nagród od sponsorów. Szczególną nagrodą za zajęcie I-go miejsca okazał się wyjazd do Włoch na szkolenie w zakładzie produkcyjnym „Barilla”.

Dodatkową Nagrodę Publiczności przyznano drużynie Stena Line – panom Dariuszowi Zaborskiemu i Michałowi Koteckiemu.

Pomocą merytoryczną służyły: Włoski Konsulat w Polsce, Komitet Organizacyjny Włoskich Kucharzy oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Sponsorzy konkursu:

  • Sponsor Główny : Barilla oraz Stock 84,
  • TUI Polska, Renic Mozzarella, Technoblok, Primulator, Heinz – Pudliszki, Dr. Weigert, Zanussi.

Pełna relacja na www.gastrona.pl/art/article_501.php