25 września w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się dziesiąta, jubileuszowa edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Wydarzenie, którego celem była promocja kuchni włoskiej w Polsce, zostało zorganizowane przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju – Giancarlo Russo.
Do finału konkursu zostało zakwalifikowanych 16 dwuosobowych zespołów reprezentujących restauracje z całej Polski. Uczestnicy mieli za zadanie w określonym czasie przygotować dwa oryginalne włoskie dania – pierwsze na bazie makaronu oraz deser.
Ponadto ekipy musiały wykazać się odpowiednim użyciem sprzętu gastronomicznego firmy Kenwood oraz wykorzystaniem produktów cukierniczych marki Master Martini, a także sera Parmigiano Reggiano.
Przygotowane w tym roku przez zawodników potrawy prezentowały się wyjątkowo elegancko i wykwintnie. Drużyny wykazały się dużą pomysłowością w doborze składników jak i ciekawą dekoracją przygotowanych dań. Efekty pracy zespołów oceniało jury, w którego skład weszły prawdziwe autorytety ze świata gastronomii oraz znane gwiazdy. Rolę przewodniczącego jury sprawował Jerzy Pasikowski, natomiast przewodniczącą jury cukierników została Bożena Sikoń.
A oto lista pozostałych członków jury:
Jury Profesjonalne Techniczne Kucharze I Cukiernicy:
- 2 Kucharzy ( Dariusz Struciński, Krzysztof Szulborski )
- 1 Cukiernik ( Marcin Paździor)
Jury Profesjonalne – Kucharze:
- Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury
- Teofilos Vafidis
- Riccardo Nardi
- Dariusz Zahorański
- Marcin Budynek
Jury Profesjonalne Degustacyjne – Cukiernicy:
- Bożena Sikoń – Przewodnicząca Jury
- Darek Wierzbicki
- Tomasz Deker
- Sebastian Szmyd
- Joanna Profus
Jury Smakoszy i Gwiazd:
- Andrzej Grabarczyk – Przewodniczący Jury
- Tomasz Kozłowicz
- Leszek Wiśniewski
- Renata Pękul
Koordynatorzy:
- Waldemar Hołówka
- Marek Widomski
- Piotr Szczygielski
Podczas gdy trwały zmagania konkursowe, goście konkursu mogli również odwiedzać liczne stoiska, na których prezentowane były produkty sponsorów wydarzenia. Odwiedzający mogli m.in. zapoznać się z ofertą takich firm jak Saga, Cheman, Monini; spróbować asortymentu importera produktów włoskich – Mille Sapori, jak i greckich – The Greek Gourmet; oraz poznać liczne funkcje i cechy urządzenia Cooking Chef marki Kenwood. Po konkursowych emocjach przyszedł czas na kulminację dnia, czyli wieczorną galę, na której nastąpiło ogłoszenie wyników oraz oficjalne wręczenie nagród.
Zdobywcą pierwszego miejsca okazała się drużyna z Zamku Dubiecko, w składzie: Janusz Pyra, Bogdan Rewera, która została również wyróżniona nagrodą od Jury Smakoszy i Gwiazd. Zwycięskie potrawy: mieszki z ciasta z krewetkami i dynią na sosie bazyliowym oraz flan z semifreddo i malinami.
Drugie miejsce na podium zajęli reprezentanci Restauracji Splendido z Wrocławia– Michał Plewka oraz Arkadiusz Kropidłowski. Ich propozycją konkursową były conchiglie rigate zapiekane z dwoma sosami: z owoców morza i ze świeżego szpinaku z serkiem mascarpone. Na deser podali „różę piasków” czyli płatki czekoladowe przekładane musem z mascarpone i likierem Grand Marnier.
Trzecie miejsce przypadło ekipie z Hotelu Dr Ireny Eris/ Restauracji Oranżeria – Wzgórza Dylewskie – Mariusz Gasek, Grzegorz Chmielewski. Nagrodzono ich za pizzocheri alla valtelina oraz bavarese alla vanillia.
Dzięki hojności sponsorów zdobywcy wszystkich trzech miejsc na podium otrzymali zaproszenie na połowy dorsza od firmy Wędkarstwo Morskie, Kapitan Pirat Leszek Wiśniewski, zaproszenia na szkolenia baristyczne ufundowane przez firmę Primulator, zaproszenia na szkolenie na temat czekolad i deserów w nowoczesnej kuchni zorganizowane przez Master Martini Polska oraz kosze oliw smakowych od firmy Monini. Ponadto zdobywcy pierwszego miejsca otrzymali zaproszenie na wyjazd do Włoch do zakładów Unigra Spa, zaproszenie na dwudniowy pobyt w hotelu Bryza w Juracie, elementy wyposażenie kuchni oraz czek na kwotę 1500 złotych, ufundowany przez panią Donatę Paszkiewicz z Międzynarodowych Targów Poznańskich. Za zajęcie drugiego miejsca przyznano dodatkowo między innymi sprzęt AGD i wyposażenie kuchenne. Drużyna z Dubiecka, która zajęła pierwsze miejsce, została nominowana do Konkursu „Szef Kuchni roku 2011” organizowanego przez Fundację KSK oraz do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Za zajęcie pierwszego miejsca uczestnicy otrzymali roboty planetarne marki Kenwood, a za drugie i trzecie – blendery ręczne i płyty indukcyjne.
Gratulacjom i podziękowaniom nie było końca, a wszyscy w szczególności podkreślali zasługi Giancarlo Russo w przygotowaniu tak udanego konkursu. Wieczór również obfitował w liczne atrakcje. Na gości czekał poczęstunek przygotowany przez Restaurację Moonsfera oraz tort jubileuszowy wykonany specjalnie na tę okazję przez firmę Master Martini Polska. Kolejnym punktem programu był show kulinarny w wykonaniu Mistrzów Kucharskich z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz znanych gwiazd telewizyjnych.
Do kuchennych zmagań stanęły drużyny w składzie:
- Kurt Scheller i Andrzej Grabarczyk
- Giancarlo Russo i Leszek Wiśniewski
- Marcin Budynek i Tomek Kozłowicz
- Teofilos Vafidis i Renata Pękul
Przygotowane dania trafiły do oceny i degustacji zaproszonych gości i zebrały same pochwały i najlepsze z możliwych recenzji.
X edycja konkursu Arte Culinaria Italiana już za nami… Gratulujemy wszystkim zwycięzcom oraz organizatorom i z niecierpliwością czekamy na przyszłoroczny konkurs.
Tymczasem zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z edycji 2010. W pracę nad wydarzeniem „Arte Culinaria Italiana” zaangażowanych było wiele osób i instytucji. Organizatorzy pragną podziękować wszystkim tym, których praca przyczyniła się do sukcesu tegorocznej edycji: jurorom oraz koordynatorom: Markowi Widomskiemu, Waldemarowi Hołówce i Piotrowi Szczygielskiemu, prowadzącemu konkurs Łukaszowi Konikowi i prowadzącemu galę Jackowi Kopczyńskiemu. Podziękowania należą się również sponsorom: marce De\’longhi (sponsorowi strategicznemu), marce Kenwood (sponsorowi strategicznemu), marce Master Martini (sponsorowi głównemu), firmom: Stalgast Sp. z o.o., WINTERHALER GASTRONOM POLSKA SP.Z O.O., PRIMULATOR SP.Z O.O., Gastro Magic Service WYPOŻYCZALNIA GASTRONOMICZNA, RESTAURACJI MOONSFERA, OERLEMANS FOODS POLSKA SP.Z O.O., CHEMAN SP.Z O.O., MILLE SAPORI PLUS SP. Z O.O., Marce Monini, Marce Saga, Marce Piacetto, Marce Franke, Marce FINLANDIA, Marce FRANGELICO, Marce FANTINEL, Marce White Energy Drink, Event grupie marketingowo-reklamowej, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska SA, Sabigo Dariusz Grzelak, Wilbo SA, Renik S.c., Gronex Adam Trzewnik, Kapitan Pirat Wędkarstwo Morskie, Ekskluzywne Wyposażenie Gastronomii, Noma Sp. z o.o., Diversey Polska Sp. z o.o., WBD Group Sp. z o.o., GGS Solingen – Centrum Wdrażania Technologii, Firmie Mularski Gospodarstwo ogrodnicze – pomidory familijne, Hiestand Sp. z o.o., The Greek Gourment Sp.j.
Powyższy teks cytujemy za www.newsgastro.pl:
Zapraszamy również do obejrzenia bogatej relacji fotograficznej z X Konkursu ARTE CULINARIA ITALIANA pod adresem:
Relacja filmowa z Konkursu: