edycja 2016

XI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” zakończył się wielką satysfakcją.

Razem ze współorganizatorem Wiesławem Bober – gospodarzem Fabryki Wełny Hotel&SPA w Pabianicach przygotowaliśmy wyjątkowe wydarzenie kulinarno-kulturalne. Podczas dwóch dni konkursu rzesza sympatyków kuchni włoskiej , uczestnicy, jurorzy, sponsorzy i media mieli możliwość poznać serdeczny , żartobliwy i specyficzny klimat włoskiej gastronomicznej imprezy. Relacja filmowa z Konkursu 

W konkursie dla profesjonalistów wystąpiło 10 ekip kucharzy z najlepszych hoteli i restauracji w kraju oraz 2 ekipy kucharzy z Włoch:

Ristorante Leon d’Oro Riva del Garda :

  • Mariusz Gasek, Robert Daczkowski

Hotel Ristorante Voce del Mare Vietri Costa Amalfitana:

  • Gianpaulo Zoccola, Endri Semini

Windsor Hotel –Jachranka:

  • Mariusz Śliwiński, Marcin Piotrowski

Grand Hotel Rzeszów:

  • Andrzej Bobowski, Mateusz Krzak

Hotel Blue Diamond Active SPA Trzebownisko:

  • Patryk Mach, Przemysław Żurek

Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort Sochocin:

  • Przemysław Bednarz, Marcin Suski

Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice:

  • Grzegorz Miśta, Radosław Loranc

Hotel Marusza Bydgoszcz:

  • Michał Zieliński, Bartosz Wiśniewski

Hotel Restauracja Piano Lublin:

  • Paweł Gałecki, Dariusz Cygan

Restauracja Amber Room Warszawa:

  • Jakub Bondziul, Wojtek Świesiulski

Restauracja Rukola Bielsko-Biała:

  • Sebastian Stwora, Krzysztof Madeja

Restauracja Szafarnia 10 Gdańsk:

  • Radosław Gierałtowski, Mateusz Janusz.

W konkursie dla amatorów ostatecznie wystartowało 6 osób:

  • Mariola Grzęda z Szydłowca, Piotr Straga z Trzcianki, Dariusz Kaczmarek z Łodzi, Natalia Jenaralska z Warszawy , Aleksandra Smarzych-Orzepińska z Warszawy oraz Nobile Di Leo z Włoch.

Wszyscy przygotowywali dania włoskie ukierunkowane na zdrową kuchnię z użyciem naczyń do gotowania marki Philipiak Milano – sponsora strategicznego konkursu.

Imprezę odwiedziło wielu pasjonatów kuchni włoskiej oraz osób chcących poznać wyborne grono autorytetów kulinarnych – jurorów konkursu. Dania uczestników oceniały trzy grupy jurorów nie tylko za walory smakowe i wygląd, ale także pod względem odpowiedniego doboru składników odżywczych.

W jury profesjonalnym degustacyjnym zasiadali:

  • Jerzy Pasikowski, Riccardo Nardi, Kurt Scheller, Teofilos Vafidis, Miltos Karoubas, Krzysztof Szulborski i Robert Sowa.

W jury profesjonalnym technicznym zasiadali:

  • Jarosław Uściński, Janusz Pyra, Marcin Budynek, Marek Widomski, Andrzej Ławniczak, Waldemar Hołówka i Arleta Żynel.

Jury degustacyjne VIP to osoby związane z biznesem, polityką i kulturą:

  • Andrzej Furman – właściciel Hotelu Fabryka Wełny, Grzegorz Mackiewicz – Prezydent Miasta Pabianic, Andrzej Gnoiński – Prezes marki Philipiak Milano, Dr Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Kpt Leszek Wisniewski – Armator oraz znani artyści- Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer i Paweł Stasiak.

Podczas wieczornej Gala Diner poznaliśmy zwycięzców konkursu oraz wszystkie nagrody o które walczyli uczestnicy. Należy zaznaczyć, iż Arte Culinaria Italiana jest jedynym w Polsce konkursem w którym zwycięzcy otrzymują od organizatora medale z prawdziwych kruszców. W tym roku były to nie tylko medale , ale także naczynia kuchenne powlekane 24 karatowym złotem od marki Philipiak Milano.

Zwycięzcami konkursu zostali:

I miejsce w konkursie dla Profesjonalistów zdobyła ekipa z Restauracji Amber Room w Warszawie :

  • Jakub Bondziul i Wojciech Świesiulski.

Kucharze przygotowali zwycięskie dania : Ravioli z ziemniakiem truflowym, kremowym żółtkiem, jarmużem i czarną truflą oraz Filet z dorsza ze szpinakiem, komosą ryżową i korzeniem trybuli.

Otrzymali fantastyczne nagrody: Złote medale, czek z nagrodą pieniężną w wysokości 5000 zł, powlekane 24 karatowym złotem naczynia kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wina Spumante Couve 830 od marki Agriverde, miksery Mikro Mixod marki Robot Coupe, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplomy oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratę roczną czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora. Ekipie tej Jury Degustacyjnego VIP przyznało nagrodę specjalną VIP w postaci zestawów ekskluzywnych noży kuchennych od marki Philipiak Milano oraz vouchery z pakietem weekendowym od właściciela Fabryki Wełny Hotel & SPA.

Nagrodom za zajecie I miejsca nie było jednak końca. Kucharze z Restauracji Amber Room otrzymali od Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Krzysztofa Szulborskiego wyjątkową nagrodę w postaci zakwalifikowania się do XIII edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa”. Arleta Żynel Prezes Podlaskiej Akademii Kulinarnej ufundowała nagrodę w postaci udziału w pokazie kulinarnym najlepszych szefów kuchni z Londynu wraz z wyjazdem na szkolenie do restauracji w Londynie. Nagrodę niespodziankę ufundował także Prezydent Pabianic Pan Grzegorz Mackiewicz.

Przejdźmy jednak do dalszych nominacji.

I miejsce w konkursie dla Amatorów zdobyła Pani Mariola Grzęda z Szydłowca, która przygotowała Penne bezglutenowe z piersią kaczki i warzywami w sosie pomidorowymi .

Otrzymała nagrodę główną – powlekane 24 karatowym złotem naczynie kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplom oraz puchar od firmy Kapitan Pirat.

II miejsce w konkursie zajęła ekipa z Fabryki Wełny Hotel &SPA w Pabianicach:

  • Grzegorz Miśta i Radosław Loranc.

Panowie przygotowali Lasagne z krewetkami i warzywami mini oraz Jagnięcinę z polentą z kasztanami ,koprem włoskim, grillowanym boczniakiem i sosem figowym.

Nagrody które otrzymali to : Srebrne medale, czek z nagrodą pieniężną w wysokości 3000 zł, patelnie królewskie od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wina Spumante Couve 830 od marki Agriverde, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplomy oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratę roczną czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora. Dodatkowo firma Convotherm ufundowała voucher na 3–dniowy wyjazd do Centrum Szkoleniowego Manitowoc w Bawarii.

III miejsce zajęła ekipa Hotelu BoniFaCio SPA &Sport Resort z Sochocina:

  • Przemysław Bednarz i Marcin Suski.

Dania konkursowe to Ravioli z krewetkami na musie dyniowym z pianą z wędzonego masła oraz Opalana makrela z pure marchewkowym, emulsją orzechową, oliwą szczypiorkową i prażonym ryżem .

Nagrody które otrzymali to : brązowe medale, czek z nagrodą pieniężną w wysokości 1000 zł, patelnie kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde,, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplomy oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratę roczną czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora.

Sponsorzy wydarzenia ufundowali jeszcze wiele cennych nagród.

Wszyscy biorący udział w tworzeniu konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i talerze z linii Rosenthal z logo konkursu ufundowane przez firmę Tableart Tomasz Miszczak, a także produkty od marki Philipiak Milano, Prymat, Monini, Good Mills ,Menu Italia i Kapitan Pirat.

Wielką nagrodą niespodzianką od Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni była pierwsza nominacja do kadry narodowej Kucharzy Juniorów OSSKiC na Olimpiadę Kulinarną w Erfurcie 2016 .Uczestnikiem kadry został Patryk Mach z Hotelu Blue Diamond Active SPA w Trzebownisku.

Konkurs relacjonował Paweł Pochwała, a uroczysta galę poprowadził Zygmunt Chajzer.

Uatrakcyjnieniem wieczoru był występ włoskiego artysty Williama Prestigiacomo oraz energetycznego Michała Niemca, którym towarzyszyła moja skromna osoba.

Stanowiska konkursowe zostały wyposażone przez firmę Gastro Magic Service. Naczynia do gotowania udostępniła firma Philipiak Milano, a profesjonalne roboty kuchenne dostarczyła firma Robot Coupe. Piece konwekcyjno-parowe zostały zainstalowane przez firmę Convotherm, a profesjonalną zmywarkę do gastronomi dostarczyła firma Winterhalter. Marynarki i zapaski konkursowe dla uczestników i jurorów konkursu uszyła i ufundowała firma Cheman.

Ogromne podziękowania składam na ręce Andrzeja Gnoińskiego prezesa marki Philipiak Milano, sponsora strategicznego konkursu, bez pomocy którego nie udałoby mi się przygotować tak prestiżowego i wysoko jakościowego konkursu.

Podziękowania kieruję także do Andrzeja Furmana Właściciela Hotelu Fabryka Wełny, który umożliwił mi zorganizowanie konkursu w tak wspaniałym miejscu. Dziękuję całemu personelowi hotelu , za jego ciężką pracę.

Dziękuję także moim kolegom jurorom, którzy znaleźli czas i ochotę aby z czystej sympatii pomóc mi w przeprowadzeniu części merytorycznej konkursu. I za to , że zechcieliście ubrać przepiękne kucharskie marynarki konkursowe, które przykuwały oczy wszystkich sympatyków konkursu.

Ale szczególne podziękowania kieruję dla dwóch osób – dla mojej Izabeli oraz Wiesława Bober , to oni najbardziej zasługują na ukłony i wielkie brawa za ogrom pracy , który włożyli przygotowując to wydarzenie.

Serdecznie dziękuję wszystkim , którzy współtworzyli konkurs i gorąco zapraszam do współpracy w przyszłym roku na XII Arte Culinaria Italiana.

Relacja filmowa z Konkursu:

Giancarlo Russo

Galeria: