IV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej “Arte Culinaria Italiana” odbył się 24 stycznia 2004 roku we włoskiej restauracji – Giancarlo Ristorante Italiano w Warszawie przy ulicy Rzymowskiego 34.
Do konkursu stanęło 14 ekip kucharzy z całej Polski.
Oto lista :
- Restauracja „Ratuszowa” – Grudziądz – Grzegorz Parczewski, Elżbieta Markuszewska
- Hotel ”Marriot” – Warszawa – Zbigniew Stankiewicz ,Tomasz Olszewski
- Restauracja „Compagnia del Sole” – Warszawa – Łukasz Peliszek ,Rafał Żelichowski
- „Restauracja St. Antonio” – Warszawa – Lewandrowski Rafał ,Maksym Banachowicz
- „Restauracja Bordo” – Warszawa – Marcin Piotrowski ,Krzysztof Karasiński
- Hotel Polichno – Wolbórz – Marcin Stańczyk ,Zbigniew Grzejda
- Best Western Hotel Mazurkas – Warszawa – Artur Pijanowski ,Robert Mazur
- „Villa Park” – Wesoła – Wojciech Rosiński ,Paweł Barszczak
- Novotel Airport – Warszawa – Marek Niedźwiadek , Dorota Kaskiewicz
- Hotel „Grand” – Warszawa – Komor Radosław, Wójcik Jacek
- Hotel „Westin” – Warszawa – Marcin Sasin,Ernest Jagodziński
- Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni – Region Pomorski – Trójmiasto – Paweł Macioszczyk, Łukasz Łukasiewicz
- Restauracja „Pirat” Hotel Władysławowo – Gdańsk – Maciej Kończak ,Krzysztof Okoń
- Firma Janex – Warszawa – Piotr Wenke , Łukasz Wojnarowicz
W tym roku uczestnicy konkursu byli oceniani przez wyjątkowo liczne jury:
Jury techniczne OSSKiC:
- Tadeusz Matysiak
- Mirosław Reszczyk
- Andrzej Bryk
- Jacek Kempa
Supervisor – konsultant/koordynator:
- Antonio Centurrino – szef kuchni – restauracja Verona – Warszawa
Jury degustacyjne:
- Gianni Rancan – znawca win, krytyk kulinarny, przedstawiciel Istituto Enologico Italiano
- Rossario Parisi – przedstawiciel Federazione Italiana Cuochi
- Piotr Bikont – krytyk kulinarny
- Marcin Kręglicki – właściciel sieci restauracji „Siesta” w Warszawie
- Grzegorz Kazubski – Prezes OSSKiC
- Giancarlo Russo – Chef di Cucina Executive, właściciel “Giancarlo” Ristorante Italiano
- Luca Duci – Sommelier Istituto Enologico Italiano
Jury Publiczności:
- Andrzej Grabarczyk – Aktor
- Jerzy Bar – Prezes BT Towarzystwo Inwestycyjne
- Konwalia Kazimierczak Dyrektor firmy STOCK – Sponsor Główny
- Tadeusz Pióro – Szef działu gastronomicznego – Magazyn „Wino”
- Sławomir Grzyb – Prezes portalu hotelarsko-gastronomicznego Gastrona.pl
- Vittorio Hemsi – Prezes TELE 5
- Angelo Vinci – Prezes ICE – Włoski Instytut Handlu Zagranicznego
- Marek Kotkiewicz – Prezes Technoblock Polska Sp. z o.o.
- Aldona Witak – Redaktor Naczelna czasopisma Food Service
- Wojciech Bońkowski – Redaktor Naczelny Przewodnika „Wina Europy” i Magazynu „Wino”
- Alberto Cortese – Prezes Bacardi – Martini Polska – Sponsor
I miejsce zajęli:
- Grzegorz Parczewski i Elżbieta Markuszewska z Restauracji Ratuszowa z Grudziądza
II miejsce zajęli:
- Zbigniew Stankiewicz i Tomasz Olszewski z Hotelu ”Marriot” z Warszawy
III miejsce zajęli:
- Łukasz Peliszek i Rafał Żelichowski z Restauracji „Compagnia del Sole” z Warszawy
Nagrodami za I miejsce były:
- Złoty medal (z prawdziwego złota) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
- Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – – Giancarlo Russo
- Bilety lotnicze do Włoch – od Olimp Air – Prezes Andrzej Górski
- Tygodniowy wyjazd do Włoch – od Istituto Enologico Italiano – Prezes Emilio Bixio
- Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese ( w zastępstwie Pan Jacek Zieliński)
- Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy, parasole firmowe, koszulki i kubeczki – od ESI Polska Sp. z o.o. – Dar Natury – Prezes Henrik Jellert
- Kosz z produktami spożywczymi firmy Janex – Prezes Sławomir Wiesiak ( w zastępstwie Pan Jan Adam Paradowski )
- Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- Parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
- Czapeczki i koszulki firmowe – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli ( w zastępstwie Krzysztof Marciński )
- Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. – Prezes Edward Flint
Nagrodami za II miejsce były:
- Srebrny medal ( z prawdziwego srebra ) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
- Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – od GRG – Giancarlo Russo
- Zegarki Regoloi parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
- Kuchenne noże profesjonalne – od OSSKiC – Prezes Grzegorz Kazubski
- Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese
- Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy – od ESI Polska Sp. z .o. – Prezes Henrik Jellert
- Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- Czapeczki i koszulki firmowe – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
- Parasole firmowe, koszulki, kubeczki – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
- Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. – Prezes Edward Flint
Nagrodami za III miejsce były:
- Brazowy medal ( z prawdziwego brazu ) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
- Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – od GRG – Giancarlo Russo
- Obrazy znanej malarki Pani Beaty Szwed – od Piekarni Szwedka – Prezes Piotr Popiołkowski
- Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese
- Alkohol, kieliszki firmowe i parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
- Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
- Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- Czapeczki i koszulki firmowe – sponsor- ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
- Parasole firmowe, koszulki i kubeczki – ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
- Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. – Prezes Edward Flint
Nagroda Publiczności:
- Mandolina do obróbki warzyw – od Grupy Impel S.A. – Dyrektor Piotr Rugulski
Wszyscy uczestnicy otrzymali:
- Prenumeratę miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- Czapeczki i koszulki – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
- Pieczywo z piekarni Szwedka – Prezes Piotr Popiołkowski
Nagroda dla wylosowanej osoby:
- Kosz z produktami od sponsorów – wino (Giancarlo Ristorante Italiano), brandy (STOCK), martini (Martini), makarony (Malma), oliwa (Sanremo Grup).
Sponsorzy ufundowali medale i dyplomy dla wszystkich uczestników, a liczne nagrody dla laureatów (nawet ze szczerego złota) przeszły wszelkie wyobrażenia.
Wysoki poziom Konkursu – a kunsztu zwycięzców w szczególności – podkreślali zarówno uczestnicy, jury, jak również przybyli goście.