edycja 2004

IV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej “Arte Culinaria Italiana” odbył się 24 stycznia 2004 roku we włoskiej restauracji – Giancarlo Ristorante Italiano w Warszawie przy ulicy Rzymowskiego 34.

Do konkursu stanęło 14 ekip kucharzy z całej Polski.

Oto lista :

  • Restauracja „Ratuszowa” – Grudziądz – Grzegorz Parczewski, Elżbieta Markuszewska
  • Hotel ”Marriot” – Warszawa – Zbigniew Stankiewicz ,Tomasz Olszewski
  • Restauracja „Compagnia del Sole” – Warszawa – Łukasz Peliszek ,Rafał Żelichowski
  • „Restauracja St. Antonio” – Warszawa – Lewandrowski Rafał ,Maksym Banachowicz
  • „Restauracja Bordo” – Warszawa – Marcin Piotrowski ,Krzysztof Karasiński
  • Hotel Polichno – Wolbórz – Marcin Stańczyk ,Zbigniew Grzejda
  • Best Western Hotel Mazurkas – Warszawa – Artur Pijanowski ,Robert Mazur
  • „Villa Park” – Wesoła – Wojciech Rosiński ,Paweł Barszczak
  • Novotel Airport – Warszawa – Marek Niedźwiadek , Dorota Kaskiewicz
  • Hotel „Grand” – Warszawa – Komor Radosław, Wójcik Jacek
  • Hotel „Westin” – Warszawa – Marcin Sasin,Ernest Jagodziński
  • Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni – Region Pomorski – Trójmiasto – Paweł Macioszczyk, Łukasz Łukasiewicz
  • Restauracja „Pirat” Hotel Władysławowo – Gdańsk – Maciej Kończak ,Krzysztof Okoń
  • Firma Janex – Warszawa – Piotr Wenke , Łukasz Wojnarowicz

W tym roku uczestnicy konkursu byli oceniani przez wyjątkowo liczne jury:

Jury techniczne OSSKiC:

  1. Tadeusz Matysiak
  2. Mirosław Reszczyk
  3. Andrzej Bryk
  4. Jacek Kempa

Supervisor – konsultant/koordynator:

  1. Antonio Centurrino – szef kuchni – restauracja Verona – Warszawa

Jury degustacyjne:

  1. Gianni Rancan – znawca win, krytyk kulinarny, przedstawiciel Istituto Enologico Italiano
  2. Rossario Parisi – przedstawiciel Federazione Italiana Cuochi
  3. Piotr Bikont – krytyk kulinarny
  4. Marcin Kręglicki – właściciel sieci restauracji „Siesta” w Warszawie
  5. Grzegorz Kazubski – Prezes OSSKiC
  6. Giancarlo Russo – Chef di Cucina Executive, właściciel “Giancarlo” Ristorante Italiano
  7. Luca Duci – Sommelier Istituto Enologico Italiano

Jury Publiczności:

  1. Andrzej Grabarczyk – Aktor
  2. Jerzy Bar – Prezes BT Towarzystwo Inwestycyjne
  3. Konwalia Kazimierczak Dyrektor firmy STOCK – Sponsor Główny
  4. Tadeusz Pióro – Szef działu gastronomicznego – Magazyn „Wino”
  5. Sławomir Grzyb – Prezes portalu hotelarsko-gastronomicznego Gastrona.pl
  6. Vittorio Hemsi – Prezes TELE 5
  7. Angelo Vinci – Prezes ICE – Włoski Instytut Handlu Zagranicznego
  8. Marek Kotkiewicz – Prezes Technoblock Polska Sp. z o.o.
  9. Aldona Witak – Redaktor Naczelna czasopisma Food Service
  10. Wojciech Bońkowski – Redaktor Naczelny Przewodnika „Wina Europy” i Magazynu „Wino”
  11. Alberto Cortese – Prezes Bacardi – Martini Polska – Sponsor

I miejsce zajęli:

  • Grzegorz Parczewski i Elżbieta Markuszewska z Restauracji Ratuszowa z Grudziądza

II miejsce zajęli:

  • Zbigniew Stankiewicz i Tomasz Olszewski z Hotelu ”Marriot” z Warszawy

III miejsce zajęli:

  • Łukasz Peliszek i Rafał Żelichowski z Restauracji „Compagnia del Sole” z Warszawy

Nagrodami za I miejsce były:

  1. Złoty medal (z prawdziwego złota) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
  2. Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – – Giancarlo Russo
  3. Bilety lotnicze do Włoch – od Olimp Air – Prezes Andrzej Górski
  4. Tygodniowy wyjazd do Włoch – od Istituto Enologico Italiano – Prezes Emilio Bixio
  5. Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese ( w zastępstwie Pan Jacek Zieliński)
  6. Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy, parasole firmowe, koszulki i kubeczki – od ESI Polska Sp. z o.o. – Dar Natury – Prezes Henrik Jellert
  7. Kosz z produktami spożywczymi firmy Janex – Prezes Sławomir Wiesiak ( w zastępstwie Pan Jan Adam Paradowski )
  8. Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
  9. Parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
  10. Czapeczki i koszulki firmowe – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli ( w zastępstwie Krzysztof Marciński )
  11. Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. – Prezes Edward Flint

Nagrodami za II miejsce były:

  1. Srebrny medal ( z prawdziwego srebra ) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
  2. Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – od GRG – Giancarlo Russo
  3. Zegarki Regoloi parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
  4. Kuchenne noże profesjonalne – od OSSKiC – Prezes Grzegorz Kazubski
  5. Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese
  6. Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy – od ESI Polska Sp. z .o. – Prezes Henrik Jellert
  7. Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
  8. Czapeczki i koszulki firmowe – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
  9. Parasole firmowe, koszulki, kubeczki – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
  10. Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. – Prezes Edward Flint

Nagrodami za III miejsce były:

  1. Brazowy medal ( z prawdziwego brazu ) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
  2. Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – od GRG – Giancarlo Russo
  3. Obrazy znanej malarki Pani Beaty Szwed – od Piekarni Szwedka – Prezes Piotr Popiołkowski
  4. Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese
  5. Alkohol, kieliszki firmowe i parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
  6. Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
  7. Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
  8. Czapeczki i koszulki firmowe – sponsor- ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
  9. Parasole firmowe, koszulki i kubeczki – ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
  10. Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. – Prezes Edward Flint

Nagroda Publiczności:

  • Mandolina do obróbki warzyw – od Grupy Impel S.A. – Dyrektor Piotr Rugulski

Wszyscy uczestnicy otrzymali:

  1. Prenumeratę miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
  2. Czapeczki i koszulki – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
  3. Pieczywo z piekarni Szwedka – Prezes Piotr Popiołkowski

Nagroda dla wylosowanej osoby:

  • Kosz z produktami od sponsorów – wino (Giancarlo Ristorante Italiano), brandy (STOCK), martini (Martini), makarony (Malma), oliwa (Sanremo Grup).

Sponsorzy ufundowali medale i dyplomy dla wszystkich uczestników, a liczne nagrody dla laureatów (nawet ze szczerego złota) przeszły wszelkie wyobrażenia.

Wysoki poziom Konkursu – a kunsztu zwycięzców w szczególności – podkreślali zarówno uczestnicy, jury, jak również przybyli goście.