Ogólnopolski Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany
włoski szef kuchni , restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce.
Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II
i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Prezes Italian Association of Chefs Poland ( Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w
Polsce ) .
Laureat nagrody Hermesa w kategorii Osobowość Gastronomii 2016 roku.
Laureat konkursu Polska od Kuchni w kategorii Arcymistrz Sztuki Kulinarnej.
Laureat nagrody Poland 100 Best Restaurants na najlepszy konkurs kulinarny Arte
Culinaria Italiana 2023.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku
w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Jest to obecnie jeden z
najstarszych i najdłużej trwających konkursów kulinarnych w Polsce. Po 5 letniej
przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń
kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych.

Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych przede
wszystkim związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących
wysoko jakościowe produkty.

Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych
konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Zwycięzcy konkursu oprócz
nagród finansowych i rzeczowych otrzymywali medale z prawdziwych kruszców.

Uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i
hoteli z całej Polski często nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski.

Patronat nad konkursem obejmowała Ambasada Włoska, Włoski Instytut
Handlu Zagranicznego oraz władze miast w których odbywało się coroczne
wydarzenie.

Podczas organizacji konkursów opiekę merytoryczną sprawowały : Izba
Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej,
Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy ( Federazione Italiana Cuochi ), Greckie
Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i
Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

W jury zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane
osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów , mi. in. Kurt Scheller, Robert
Sowa, Teofilos Vafidis, Andrzej Polan, Karol Okrasa, Krzysztof Szulborski, Jarosław
Uściński, Marcin Budynek, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer,
Andrzej Grabarczyk, Grzegorz Wąs i wielu, wielu innych wspaniałych gości.
Rzesza wielu restauratorów, firm i mediów oraz sympatyków kuchni włoskiej miała
możliwość poznać użycie i smak świeżych białych i czarnych trufli czy też
wykorzystanie Prossecco w przygotowywaniu risotto .

Zdobyto wiedzę na temat produkcji najbardziej znanych i najwyższej klasy
włoskich produktów typu Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini,
świeże trufle Tartuflange, makarony Barilla , desery Master Martini oraz walory
wielu innych włoskich towarów niedostępnych na tamten czas na rynku polskim.

Podczas imprezy odbywały się pokazy i degustacje produktów
sponsorskich, recitale włoskich artystów oraz grup muzycznych : William
Prestigiacomo , Marco Boccino, An Dreo & Karina, Michał Niemiec , Thomas
Grotto ,Luigi LP Pagano czy zespół Papa D oraz m.in. prezentacja Fiata 500.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbywały się także konkursy dla Gwiazd-
znanych postaci telewizyjnych i celebrytów ( m.in. Izabela Trojanowska, Agnieszka
Rylik, Laura Łącz, Wanda Kwietniewska, Zygmunt Chajzer, Michał Fajbusiewicz,
Antek Smykiewicz, Sebastian Wątroba, Paweł Stasiak, Łukasz Drapała,Aleksandra
Kostka, Julia Wróblewska czy Rafał Iwaniuk ).

Część merytoryczną konkursu prowadzili m.in. Karol Okrasa, Paweł
Pochwała i Robert Bochenko , a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer, Jacek Kopczyński,
Jacek Lenartowicz i Tomasz Kozłowicz.

Organizowane przez 17 lat konkursy „Arte Culinaria Italiana „ otrzymywały
bardzo pochlebne opinie wśród mediów, wielokrotne publikacje telewizyjne
i wspaniałe rekomendacje pośród ogólnopolskiej oraz branżowej prasy zarówno
w Polsce jak i za granicą.

FP dedykowany Arte Culinaria Italiana:
https://www.facebook.com/arteculinariaitalianapl
Instagram : arteculinariaitaliana