edycja 2018

XIII edycja ogólnopolskiego konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana – rozstrzygnięta.

W sobotę, 10 marca 2018 roku, w Trzebownisku koło Rzeszowa, w hotelu Blue Diamond Active Spa odbyło się wielkie święto kuchni włoskiej. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni, Giancarlo Russo. Wydarzenie patronatem objęła między innymi Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie, a sponsorem strategicznym była marka Barilla. Partonem konkursu była Bellavita Warsaw Expo 2018. 

W konkursie wzięło 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Barilla i drugiej – mięsnej z wykorzystaniem rostbef Sokołów. Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne w składzie: Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober,Jarosław Usciński, Dariusz Zahorański oraz jury profesjonalne techniczne – Tomasz Purol ,Patryk Kotarba, Dawid Łagowski, Zbigniew Kopycki pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.

Jury i laureaci konkursu Arte Culinaria Italiana 2018.

Jurorzy nie mieli łatwego zadania, wszyscy uczestnicy bowiem prezentowali niezwykle wysoki poziom. Zwycięska drużyna została jednak wybrana jednogłośnie. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Jedyne panie biorące udział konkursie zachwyciły jury swoim spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Drugie miejsce zajęli Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim zaś uplasował się Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji KUKNUK w Rzeszowie.

  • Zwyciężczynie konkursu: Iwona Tomasiak i Teresa Salamon,
  • Miejsce II – Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski,
  • Miejsce III – Jakub Hołota i Rafał Kuźniar

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji i sportu. W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które także miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Druzyny gwiazd przygotowywały makaron bezglutenowylub pełnoziarnisty marki Barilla z obowiązkowym użyciem wołowiny bawette odmarki Sokołów. Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera, redaktora Tomasza Lachowicza, aktora Tomasz Kozłowicza, wokalisty Pawła Stasiaka czy mistrza świata z 2014 roku w siatkówce – Krzysztofa Ignaczaka. Wśród gwiazd triumfował team Tomasza Kozłowicza. Drugie miejsce zajęła drużyna Zygmunta Chajzera, trzecie zaś zajął Paweł Stasiak i jego siostra Daria. Gwiazdy były oceniane przed dwa składy jurorów-jury degustacyjne VIP w składzie: Zbigniew Kloc- własciciel hotelu Blue Diamond,Sławomir Barczak- dyrektor hotelu Blue Diamond, Lesław Kuźniar – wójt gminy Trzebownisko, Wojciech Chojnicki – prezes firmy Winterhalter, Karolina Dmochowska- ekspert ds. marki Barilla, Małgorzata Piotrowska- dyrektor marketingu firmy Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski – dyrektor sprzedaży firmy Sokołów oraz jury profesjonalne techniczne reprezentowane przez Andrzeja ławniczaka, Michała Markowicza, Dariusza Ratuszniaka i Jacka Kempę.

Specjalne wyróżnienie „Master of Pasta” dla kapitana zespołu, który stworzył najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla, wręczane było w ramach Arte Culinaria Italiana po raz pierwszy. Nagrodę specjalną „Master of Pasta“ za najlepsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla, otrzymał Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie. Kucharz weźmie udział w eliminacjach do Pasta World Championship – prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie. Polska po raz drugi została zaproszona do udziału w Pasta World Championship. W tym roku konkurs odbędzie się w październiku, kiedy to do Włoch zjadą kulinarni mistrzowie z całego świata.

Po części oficjalnej wszyscy uczestnicy konkursu bawili się do białego rana przy muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano oraz wysmienitych trunkach i włoskich daniach przygotowanych przez szefów kuchni Patryka Mach i Przemysława Żurka z Hotelu Blue Diamond Active SPA ****, nadzorowanych przez Giancarlo Russo. Konkurs i uroczystą galę prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.

Stanowiska konkursowe zostały przygotowane przez firmę GASTRO MAGIC SERVIS ORAZ CONVOTHERM I GARLAND.

Stanowisko myjące zostało przygotowane przez firmę WINTERHALTER.

Stanowiska konkursowe w naczynia do gotowania dla Gwiazd wyposażyła firma GASTRO MAGIC SERVICE.

Talerze z serii Churchill na których ekipy profesjonalistów I Gwiazd prezentowały dania konkursowe udostępniła firma DAJAR HORECA.

Marynarki i zapaski dla uczestników i jurorów konkursu uszyła i ufundowała firma CHEMAN.

Zapaski dla uczestników Gwiazd ufundowała firma BARILLA.

W XIII konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

1. RESTAURACJA KUKNUK **** – RZESZÓW www.kuknuk.pl

  • Jakub Hołota
  • Rafał Kuźniar

2. RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN ****-KRAKÓW www.enotekapergamin.pl

  • Mateusz Guzik
  • Rafał Tobiasz

3. HOTEL BONIFACIO**** – SOCHOCIN www.hotelbonifacio.pl

  • Przemysław Bednarz
  • Łukasz Fabiszewski

4. HOTEL CENTRUM *** – SOSNOWIEC www.hotelcentrumsosnowiec.pl

  • Bartłomiej Kornacki
  • Przemysław Gościniak

5. RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ **** – BUSKO ZDRÓJ www.slonecznyzdroj.pl

  • Hubert Misterkiewicz
  • Łukasz Wolny

6. LEMON RESORT SPA **** – GRÓDEK NAD DUNAJCEM www.lemonresort.pl

  • Iwona Tomasiak
  • Teresa Salamon

7. RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO ****– WOLA CHORZELOWSKA www.hotelrado.pl

  • Kamil Tłuczek
  • Krzysztof Chłopek

8. HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** – KROTOSZYN www.wawrzyniak.net.pl

  • Tomasz Ptak
  • Arkadiusz Marcisz

9. HERON LIFE HOTEL*****- GRÓDEK NAD DUNAJCEM www.heron-hotel.com

  • Dominik Łukasik
  • Michał Ciszek

10. HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** – KRYNICA ZDRÓJ www.hotelczarnypotok.pl

  • Wojciech Kotula
  • Piotr Orzech

11. HOTEL RESTAURACJA PIANO *** – LUBLIN www.piano-lublin.pl

  • Paweł Gałecki
  • Dariusz Cygan

12. HOTEL KOSSAK **** – KRAKÓW www.hotelkossak.pl

  • Jan Cup
  • Michał Chlebek

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

NAGRODY KONKURSOWE DLA PROFESJONALISTÓW.

Nagroda Specjalna „Master of Pasta”

  • Nagroda specjalna ufundowana przez markę Barilla za najlepszy konkursowy makaron przygotowany przez kucharzy profesjonalistów to zaproszenie do eliminacji w konkursie Pasta World Championship. Kapitan zespołu otrzymał tytuł Master of Pasta.

I MIEJSCE

  • Dyplomy za zajęcie I miejsca,
  • Medale za zajęcia I miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  • Czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 1500 PLN,
  • Puchar Konkursowy za zajęcie I miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
  • Puchar Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
  • Miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
  • Upominkowe skrzynie od marki Barilla,
  • Wycieczka do fabryki Convotherm w Niemczech od marki Convotherm
  • Vouchery z pakietem weekendowym dla 2 osób w Hotelu Blue Diamond,
  • Voucher od firmy Prymat na kwotę 1000 zł,
  • Voucher od firmy Żywiec Zdrój na kwotę 1500 zł,
  • Gift pack od firmy Dajar
  • Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center
  • Upominki od Wójta Gminy Trzebownisko.

II MIEJSCE

  • Dyplomy za zajęcie II miejsca
  • Medale za zajęcia II miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  • Czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 1000 PLN,
  • Puchar Konkursowy za zajęcie II miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
  • Miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
  • Upominkowe skrzynie od marki Barilla,
  • Vouchery z pakietem weekendowym dla 2 osób w Hotelu Blue Diamond,
  • Voucher od firmy Prymat na kwotę 800 zł,
  • Voucher od firmy Żywiec Zdrój na kwotę 1000 zł,
  • Gift pack od firmy Dajar
  • Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center.

III MIEJSCE

  • Dyplomy za zajęcie III miejsca
  • Medale za zajęcia III miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
  • Czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 500 PLN
  • Puchar Konkursowy za zajęcie III miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
  • Miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
  • Upominkowe skrzynie od marki Barilla,
  • Vouchery z pakietem weekendowym dla 2 osób w Hotelu Blue Diamond,
  • Voucher od firmy Prymat na kwotę 500 zł,
  • Voucher od firmy Żywiec Zdrój na kwotę 500 zł
  • Gift pack od firmy Dajar
  • Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center

Każda ekipa otrzymała pamiątkowe dyplomy oraz drobne upominki od sponsorów

  • Gift pack od firmy Barilla
  • Kuferki z przyprawami od firmy Prymat
  • Gift pack od firmy Fanex
  • Gift pack od firmy Sokołów
  • Gift pack od patrona medialnego Akademia Kulinarna.

++++++++++++++++++++++++++++++ NAGRODY KONKURSOWE DLA GWIAZD.

I MIEJSCE

  • Dyplomy za zajęcie I miejsca
  • miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
  • Puchar Konkursowy za zajęcie I miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
  • skrzynie upominkowe od marki Barilla,
  • voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA &Wellness ,
  • voucher na połowy dorsza z marka kapitan Pirat
  • upominki od marki Prymat,
  • upominki od marki Dajar,
  • upominki od marki Wine Direct by Partner Center
  • upominki od Wójta Gminy Trzebownisko.

II MIEJSCE

  • Dyplomy za zajęcie I miejsca
  • miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
  • Puchar Konkursowy za zajęcie II miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
  • skrzynie upominkowe od marki Barilla,
  • voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA &Wellness ,
  • upominki od marki Prymat,
  • upominki od marki Dajar,
  • upominki od marki Wine Direct by Partner Center.

III MIEJSCE

  • Dyplomy za zajęcie III miejsca
  • miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
  • Puchar Konkursowy za zajęcie III miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
  • skrzynie upominkowe od marki Barilla,
  • voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA &Wellness ,
  • upominki od marki Prymat,
  • upominki od marki Dajar,
  • upominki od marki Wine Direct by Partner Center.

Każdy uczestnik konkursu dla Gwiazd otrzymał pamiątkowe dyplomy oraz upominki od sponsorów:

  • Kuferki z przyprawami od firmy Prymat
  • Gift pack od firmy Sokołów
  • Gift pack od firmy Fanex
  • Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Dziękujemy wszystkim za udział i ogromną pomoc w zorganizowaniu XIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana„

  • Giancarlo Russo
  • Edyta i Sławomir Barczak
  • Zbigniew Kloc

Zapraszamy na pełną relację na www.facebook.com/Arte-Culinaria-Italiana-153981741765369/

Relacja filmowa z Konkursu:

Galeria zdjęć: