XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” rozstrzygnięty
W dniu 11 marca 2023 roku odbyło się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Miasta Karpacz, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Konkurs odbył się pod patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office.
Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo. Szesnasta edycja konkursu odbyła się w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu, który był współorganizatorem tego konkursu.
W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 90 minut dwóch potraw : pierwszego dania (z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu lub ravioli Perino), drugiego dania mięsnego (z obowiązkowym wykorzystaniem rostbef wołowy SNS Sokołów).
Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie: Kurt Scheller, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Piotr Sabala, Piotr Soboń, Krzysztof Gawlik, Rafał Zaręba oraz jury profesjonalnego technicznego w składzie : Mariusz Nowicki, Cezary Powała, Kuba Steuermark i Andrzej Ławniczak.
Konkurs Arte Culinaria Italiana 2023 wygrała reprezentacja Restauracji Miodowa z Dzierżoniowa. Maksym Trushkin i Emil Buszyński przygotowali zwycięskie danie : czarne ravioli z krewetkami w sosie serowym z trzema rodzajami kawioru oraz rostbeef ala Rosini z foie grass, truflą czarną, pastą truflową i demi glace.
Drugie miejsce zajęła Restauracja Loft z Gostynia (Artur Mendyka i Weronika Dulas) przygotowując paccheri z jarmużem, anchois, oliwą truflową i parmezanem oraz roladkę z rostbefu ze szpinakiem, gratin z warzyw korzeniowych musu z rostbefu i wątróbki drobiowej z pure z pietruszki i białej czekolady. Na trzecim miejscu uplasowali się kucharze z Restauracji Lemon w Gródku nad Dunajcem (Dominik Jeleński i Wojciech Bąba) serwując jurorom rigatoni z owocami morza oraz rostbef z polentą, smażoną sałatą rzymską, pistacjami i sosem demi.
Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji, gdyż w ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.
Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy Izabeli Trojanowskiej, Agaty Rudnickiej i Agnieszki Oszczyk, Zygmunta Chajzera, Jacka Kopczyńskiego, Sebastiana Wątroby i Antka Smykiewicza.
Wśród gwiazd triumfowała dziennikarka informacyjna Agnieszka Oszczyk , drugie miejsce zajął Jacek Kopczyński, zaś trzecie miejsce wygrała Izabela Trojanowska. Gwiazdy przygotowywały do oceny jury autorskie dania w czasie regulaminowym 60 minut używając makaron Perino oraz polędwiczkę wieprzową Sokołów i wybranych dowolnych składników.
Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Kamila Cyganek – V-ce Burmistrz Karpacza, Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Mariusz Kaczmarski- Dyrektor Regionalny Górskich Resortów, Michał Węcławek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro , Anna Kemska- przedstawiciel sponsora głównego marki Perino, Waldemar Żarski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Michał Wójtowicz – przedstawiciel sponsora głównego marki Fine Dine. Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
W trakcie wydarzenia odbyło się niespodziewane i niespotykane show kulinarne pod hasłem „Carbonara nie jedno ma imię „. Znane włoskie danie zostało przygotowane przez trzech najpopularniejszych w Polsce kucharzy. Szwajcara – Kurta Schellera, Polaka- Robera Sowę i Greka – Teo Vafidisa. Każdy z kucharzy przygotował swoja wersję carbonary do oceny organizatora konkursu Włocha – Giancarlo Russo. Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie zarówno wśród publiczności jak i wszystkich kucharzy.
W XVI konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:
Profesjonaliści
- Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
- Restauracja Dziurka od klucza- Warszawa – Wojciech Kapusta, Yurii Haliak
- Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska – Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela
- Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz- Marcin Kosmala,Bartosz Rybiałek
- Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem- Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
- Restauracja Loft – Gostyń- Artur Mendyka, Weronika Dulas
- Restauracja Mamma Mia – Karpacz- Paweł Kucharski, Kamil Kowal
- Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań- Roman Serdiuk, Ihor Skibin
- Restauracja Miodowa- Dzierżoniów- Maksym Trushkin, Emil Buszyński
- Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice – Michał Bielecki, Piotr Szaliński
- Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin- Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
- Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański- Konrad Kistela, Mukesh Singh
Gwiazdy
- Izabela Trojanowska , Agata Rudnicka, Agnieszka Oszczyk, Antek Smykiewicz, Zygmunt Chajzer, Sebastian Wątroba i Jacek Kopczyński.
Sponsorami konkursu byli: Makro, RM Gastro, Fine Dine, Perino, Sokołów, ChemaN, Classeq, Casa Pecunia by Partner Center, Żywiec Zdrój, Evian, Alpro, Prymat, Fanex,Frutis,Janex,Inter Europol,Farm Frites, Aj Food, Bonduelle, Rejk, Polor, Peroni, Debic, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal, Kapitan Pirat, Coca Cola, Hotel Słoneczny Zdrój, Hotel Fabryka Wełny, Hotel Blue Diamond, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.
Sponsorem strategicznym była firma Makro Partnerem technicznym była firma RM Gastro. Talerze konkursowe użyczyła firma Fine Dine. Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.
Patronami medialnymi konkursu byli: Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Szef Kuchni, Restauracja, newsgastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, kucharze.pl